Breelaan Zuidlaan at dawn Noordzee

home welkom contact omgeving

Bergen

Bergen is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord Holland. De gemeente bestaat uit de dorpen Bergen, Egmond, Schoorl en Groet en telt ruim 31.000 inwoners.

De gemeente is een populaire toeristenbestemming, vooral vanwege de stranden, duinen en bossen langs de Noordzeekust.

Sinds het begin van de 20ste eeuw is Bergen een kunstenaarsdorp dat veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt. Het Museum Kranenburgh in Bergen bevat een verzameling kunstwerken van deze Bergense School. De villawijk Park Meerwijk werd in 1915 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Er zijn regelmatig kunstmarkten in Bergen, jaarlijkse muziekfestivals (de Holland Music Sessions in augustus en Jazz & Sail in het eerste weekend van september) en een jaarlijks kunstfestival (de Kunsttiendaagse in oktober).

Andere bezienswaardigheden in de gemeente Bergen zijn onder andere het Zeeaquarium (in Bergen aan Zee), de musea Het Sterkenhuis (Bergen), Kranenburgh (Bergen) en het Museum van Egmond (Egmond aan Zee), de kasteelru´ne in Egmond aan de Hoef, de Sint Adelberta Abdij van de Benedictijner Monniken in Egmond.

Ten noorden van het dorp Bergen liggen de Schoorlse Duinen. Dit uitgestrekte natuurgebied heeft de hoogste en breedste duinen van Nederland. Op sommige plaatsen zijn de duinen wel vijf kilometer breed. Midden in het gebied ligt De Kerf, een uniek brakwatergebied dat ontstaan is nadat in 1997 een opening in de duinenrij werd gegraven, zodat het zeewater bij hoogtij naar binnen kan stromen.

Restaurants in Bergen zijn onder meer:

Restaurant Bergen Binnen, Bergen

La Montagne, Bergen

Restaurant Hotel Merlet, Schoorl

Restaurant Onder de Linde, Bergen

Restaurant Het Huis met de Pilaren, Bergen

Restaurant Duinvermaak, Bergen

Restaurant Zilte Zoen, Bergen aan Zee & Schoorl

Restaurant De Ware Jacob, Bergen

Wonders Eten en Drinken, Bergen

Fabels Eten en Drinken, Bergen

Restaurant Djadjan, Bergen

Restaurant Loetje, Bergen

Bij het strand :

Restaurant Zilte Zoen, Bergen aan Zee

Restaurant Noord, Bergen aan Zee

De Duinerij, Bergen aan Zee

In Wimmenum:

Gasterij 't Woud